You are here!!


Íme, a legújabb trendek a konyhában - te melyiket próbáltad már?

Általában az első között értesülsz a legújabb étrendekről, de kicsit szkeptikus vagy az állandóan változó divathóbortokkal kapcsolatban? Összeszedtük azokat az idei trendeket, amiket egyszerűen muszáj kipróbálni, majd kiválasztottuk azokat, amiknek tényleg érdemes egy kis helyet szentelni a hűtőben.

Kell a kel!

A tápanyagokkal teli kel évekig stabil kedvence volt az egészségtudatos ínyenceknek, ámbár a sötétzöld/lila levelű zöldség csak nemrég került reflektorfénybe. Néhány újságíró ki is kiáltotta a zöldségek „királyának”. A kel hírnevét annak köszönheti, hogy magas tápanyagtartalma ellenére nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Ahogy számos sötétzöld keresztesvirágú zöldség, a kel is kesernyés ízű, ha nem megfelelően van elkészítve. A titok, hogy meg kell főzni, vagy – ha salátában szolgáljuk fel – citromlevet kell tenni az öntetbe, hogy a levelei megpuhuljanak.

Hüvelyesek

A hüvelyes zöldségek magjait fogyasztjuk. A legismertebbek: lencse, szójabab, mogyoró, bab és csicseriborsó. Sok rostot és összetett szénhidrátot tartalmaznak, a zsírtartalmuk pedig alacsony. A hüvelyesekből sokféle étel készíthető. Például egy kevert babsaláta nemcsak finom, hanem elég energiát is biztosít egész napra, de babból készíthetsz csípős, csilis vacsorát is. Neked van kedvenc hüvelyesből készült ételed?

Tengeri hínár

Igen, tényleg! A tengeri hínár, illetve alga az évszak legnépszerűbb beszédtémája, és még saját egészségalapítványa is van. Akár egy zöld smoothie-ba teszed, akár salátaként, köretként fogyasztod, jól jársz. Ez a szuperétel nagyon sok jódot tartalmaz, ami a kutatások szerint csökkenti az elme és az izmok fáradtságát, jót tesz a száraz hajnak, bőrnek és körmöknek, ráadásul hosszú távú pozitív hatásai is vannak. Inspirálódj a japán konyhából: használd a különböző fajtájú hínárokat és szezámot egy egyedi, különlegesen finom salátához!

„A gyökértől a szárig”, avagy főzz pazarlásmentesen!

Mint környezettudatosan étkező ember, pontosan tudod, miért nem jó pazarolni az ételt. Próbálj hát kreatívan bánni a maradékokkal, ahelyett, hogy kidobnád őket! A „gyökértől a szárig” mindent felhasználó, azaz pazarlásmentes főzést Tara Duggan gasztroíró tette népszerűvé, remek alkalmat teremtve arra, hogy kiéljük a kreativitásunkat. Próbálj meg hulladék nélkül főzni, és rádöbbensz majd, mennyi mindent csinálhatsz a maradékokkal: gondolkodj levesekben, raguban, salátában - ami csak eszedbe jut…

Ízesített víz

Elengedhetetlen az egészségünkhöz, de néha kicsit unalmas – az emberi test 50-75%-át víz alkotja. A legújabb trend ezt az életadó folyadékot dobja fel kedvenc gyümölcseinkkel, zöldségeinkkel és még fűszerekkel is. Az eredmény: számtalan féle frissítő és ízletes ital. Ha tavaszi koktélra vágysz, próbáld ki a mangót egy kis mentával ízesítésképpen, vagy kóstolj meg egy pezsdítő uborka-koriander párosítást, hogy reggel felfrissítsd magad!

Kipróbáltad már a fenti trendeket, ételeket? Esetleg kiegészítenéd a listánkat?

Szintén érdekelhet