You are here!!


Hogyan hat testedre-lelkedre a zene?

Lehet klasszikus, dzsessz, EHM vagy rock, minden zene pozitívan hat ránk: a daltól függően nyugtat vagy stimulál. Gyakran mondják, hogy a „zene megnyugtat”, mára pedig bizonyítékaink vannak rá: a muzsika segít abban, hogy egyensúlyba kerüljünk szellemileg. Lelassít egy kicsit a napi rohanásban, megnyugtat és oldja a stresszt. A lassú melódia pozitív hatással van a szívműködésünkre és megnyugtatja légzésünket. Egy kemény munkanap után, miután megküzdöttél minden dokumentummal és kollégával, nincs is jobb, mint pár perc zenével kikapcsolódni a buszon vagy a szobádban. Az egész családnak jót tesz, ha kellemes, megnyugtató zenét teszel fel a lakásban.

A zene javít a kedélyeden

A zene elűzheti a rosszkedved, felvidíthat, ha úgy érzed, kimerültél. A zenehallgatás öröme megnöveli agyad dopamin-, azaz boldogsághormon-kibocsátását. Így agyad szabályozza negatív érzéseidet és boldogabbá tesz. Ha a kamasz gyereked azt mondja, hogy R&B zenéjétől úgy érzi, hogy ő a világ ura, hidd el neki. A zene, főleg a basszushangok, hatalmi érzetet adnak és növelik az önbizalmat. Ha futás közben hallgatsz zenét, kevésbé veszed észre az izomlázat és szinte szárnyakat növesztesz.

És még hatékonyabbá tesz

Legyen bármilyen, a ritmus kiváló stimuláns; energiát és bátorságot ad egy-egy kemény feladat előtt. Egy kellemes dallam (lehetőleg instrumentális, mivel a dalszöveg zavaró lehet) fantasztikus segítség a koncentrációban. Egyeseknek az elektronikus dzsessz, másoknak a klasszikus az ideális. A zenehallgatás segíthet a zavaró tényezők, pl. az e-mail értesítések, a Facebook, vagy közelben zajló beszélgetések kizárásában. Jobban tudsz koncentrálni, csak a feladatra figyelsz, így sokkal jobban haladsz ugyanannyi idő alatt.

Szintén érdekelhet