You are here!!


Hogyan hozd ki a maximumot kreativitásodból?

A kreativitás hasznos tulajdonság otthon és a munkahelyeden is: segít új ötleteket kitalálni, megoldhatatatlannak tűnő problémákra választ találni és eredetiséggel tölt meg mindent, amit csak csinálsz. Íme pár tipp arra, hogyan használd a kreativitásod munka- és szabadidőben.

Légy kreatív a munkádban!

A különbség a képzelet és kreativitás között csupán annyi, hogy meg mered-e valósítani ötleteidet. Erre nincs az irodánál jobb terep: kreativitásoddal segítheted kollégáidat és ügyfeleidet, amit ők is értékelni fognak!

Teremts olyan munkakörnyezetet, ami segíti a kreativitást! Mi kell ehhez? Az irodád legyen fényes és kényelmes, te pedig tarts rendszeresen rövid szüneteket, hogy kreatív energiáid szárnyalhassanak és az ötletek szinte maguktól jöjjenek.

Ha nyomaszt egy határidő, állíts be egy ébresztőórát, majd vedd le a karórád, tedd el a telefonod és jelezd kollégáidnak, hogy egy kis időt szeretnél magadra szánni. Ha nem látod a folyton pergő másodperceket és nem érzed úgy, hogy valaki folyton árgus szemekkel figyeli, mit csinálsz, elméd is megnyugszik, és képzeleted szárnyalni kezd.

Kreativitás szabadidőben

Szabadidődben tudod kreativitásod igazán szabadjára engedni - ilyenkor nem hátráltat a munkahelyi stressz. Kreativitásod végtelen kútját bármikor használhatod: például arra, hogy leírj tíz új ötletet. Akármiről: gyűjthetsz ötleteket a barátnőd születésnapjára vagy kitalálhatsz különleges módokat egy gémkapocs használatára (ez utóbbit használják a pszichológusok a kreativitás tesztelésére). Legyen ez a képzelőerőd bemelegítő tornája!

Minden új hobbi lehetőség arra, hogy kreativitásodat megdolgoztasd. Agyunk akkor pörög a leginkább, amikor új, stimuláló szituációkba kerülünk. Pár kreatív hobbiötlet: jelentkezz fényképész-kurzusra, tanulj meg egy új hangszeren zenélni vagy próbálj ki egy izgalmas receptet.

Ha már a kihívásokról beszélünk: vigyázz arra, hogy a szabadidőd ne forduljon át szürke rutinba, vállalj be fantáziadús kihívásokat! Például, főzz ínycsiklandó vacsorát csak öt alapanyagból! Rajzolj le minden embert, akivel ma együtt ültél a vonaton! Ha le kéne írnod a családod minden tagját egyetlen szóval, mik lennének ezek? Az ilyen kis játékok segítik elmédet, hogy korlátok között is képes legyen koncentrálni, emlékezni és gondolkodni.

A kreativitásod fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy minden éjjel eleget aludj. Ha nem alszol eleget, reggel nyűgösen és ziláltan ébredsz, és ez nem segíti a képzelőerőd! A pihentető alvás és a folyamatos hidratáció a tökéletes recept a kreativitáshoz - otthon és a munkahelyeden egyaránt.

Tetszett valamelyik ötlet? Akkor hajrá kreativitás, gyakorlat teszi a mestert!

Szintén érdekelhet