You are here!!


Hogyan készül az Activia?

A Danone kutatói több évtizede élen járnak a tejtermékek tudományos vizsgálatában és kutatásában. Szakértelmüknek, szigorú szabványaiknak és eljárásaiknak köszönhetően az Activia kiemelkedik a joghurtkínálatból.

Hogyan készül az Activia?

A tej begyűjtése

Miután a tejfarmokról hűtött tartálykocsikban gyárainkba érkezik a friss tej, megfelelő minőségi-és mikrobiológiai tejátvételt követően pasztőrözésre kerül sor, majd hűtött tartályokba kerül. A különböző Activiáknak más-más a receptúrája. A gyártási folyamat első lépéseként a receptúra összeállítására kerül sor: a zsír és- fehérjetartalmat beállítjuk, majd a poranyagokat (például cukor, tejpor) hozzáadjuk.

Homogenizálás

A homogenizálás során a tejet nagy nyomáson sok apró szelepen préseljük át, aminek következtében a benne lévő nagyobb zsírmolekulák apró darabokra esnek szét, így az azonos méretű zsírgolyócskák egyneműen elkeverednek a tejben. Ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy a joghurt "felfölöződjön" vagy a savó kiváljon.

Pasztőrözés

A pasztőrözés egy hőkezelési eljárás, mely során a tejet néhány percig 90-95 °C-ra hevítjük, hogy a benne lévő mikroorganizmusok elpusztuljanak, inaktiválódjanak. Pasztőrözést követően a tejet az erjesztési hőmérsékletre hűtjük le.

Kultúrák

Keverékünk, amelyet fermentumnak hívunk, a Bifidus Actireularis-t is tartalmazó 5 baktériumtörzsből áll. Ezen baktériumok alakítják ki a joghurt állományát, savasságát. A keveréket egy titkos helyen őrizzük, ahová csak néhány szakértőnk léphet be.

Fermentáció

A joghurt erjedési folyamatát fermentációnak hívjuk. Fermentáció során a tejsavbaktériumok a laktózt (tejcukor) tejsavvá bontják. Technológiai szempontból a joghurtoknak kétféle fermentálása lehetséges:

Tartályban történő fermentálás

Homogenizálást és pasztőrözést követően, folyamatos keverés mellett a tejhez adjuk a fermentumot, majd egy szigetelt, hűthető-fűthető tartályban állandó hőmérsékleten alvadni hagyjuk. Ekkor már szigorúan tilos a tej keverése, hiszen azzal megakadályoznánk a joghurtállomány kialakulását. A fermentálási hőmérsékletet mindig az adott fermentumhoz kell igazítani. Fermentálás során a tej savassága csökken, elkezd savanyodni, pH-ja csökken, állománya pedig elkezd sűrűsödni. A megfelelő pH elérésekor kerül sor a joghurt hűtésére, hogy a baktériumok szaporodását megállítsuk. A hűtés megkezdésekor a joghutot keverni kezdjük, majd lehűtjük. A keverésnek és különböző berendezéseken történő áthaladásnak köszönhetően lesz az Activia állaga olyan fényes és krémes. Ezt követően történikaz esetleges ízesítés és a poharakba töltésre. Ezen termékeink közé tartoznak például az Activia Krémes natúr és a Gyümölcsös joghurtjaink.

Pohárban történő fermentálás:

Homogenizálást és pasztőrözést követően 4-6 °C-ra hűtjük a tejet és folyamatos keverés mellett a tejhez adjuk a fermentumot, majd egy szigetelt, hűthető-fűthető tartályban ezen a hőmérsékleten tartjuk kiszerelésig. Ezen az alacsony hőmérsékleten a baktériumtörzsek inaktívak, nem képesek szaporodni: a fermentáció nem indul el. A tejet poharakba töltjük, majd egy, a fermentálásra kialakított kamrába kerülnek a poharak, ahol a fermentáláshoz megfelelő hőmérsékletet állítottunk be. Itt már a fermentációs folyamat végbe tud menni. A megfelelő savasságot és az úgynevezett "májas állományt" elérve a termékeket ismét le kell hűteni, hogy a fermentálási folyamat megálljon. Ilyen termékünk például az Activia Pille.

Szintén érdekelhet