You are here!!

Irodalomjegyzék

Lenmag

1.Turcsányi G, Turcsányiné Siller I. Növénytan. Budapest; 2005. Elérhető: https://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tkt/novenytan-novenytan/ch22s31.html
2.Ganorkar PM, Jain RK. Flaxseed- a nutritional punch. International Food Research Journal, 2013; 20(2): 519-525
3.Ortutay Gy. (szerk.) Magyar Néprajzi Lexikon 3. kötet. Akadémiai Kiadó: Budapest; 1980. Elérhető: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1286.html
4. Goyal A. et al. Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. J Food Sci Technol. 2014; 51(9): 1633–1653. 
5.Kajla P, Sharma A, Sood DR. Flaxseed – a potential functional food source. J Food Sci Technol 2015; 52(4):1857-1871.
6.Kovács I. 10 dolog, amit a lenmagról tudni kell. Új Diéta, 2008; 6. Elérhető: http://www.ujdieta.hu/index61b5.html?content=818
7.Flaxseed and Flaxseed Oil. Frissítve: 2016 szept. Elérhető: https://nccih.nih.gov/health/flaxseed/ataglance.htm#hed1
8.Essential fatty Acids. Oregon State University. [Frissítve 2014. április, utolsó módosítás 2014. május] Internet. Elérhető: https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/essential-fatty-acids#metabolism-bioavailability
*Felnőttek számára ajánlott napi beviteli értékek: B1 vitamin: 1,1 mg/nap, B6-vitamin 1,4 mg/nap, kalcium 800 mg/nap, magnézium 375 mg/nap, kálium 2000 mg/nap, cink 10 mg/nap
9. Fatty Acid Profiles of 23 Samples of Flaxseed Collected from Commercial Feed Mills in Ontario in 2001, L. D. Bean and S. Leeson. 2002 J. Appl. Poult. Res. 11:209–211
10. Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. Ankit Goyal,  Vivek Sharma, Neelam Upadhyay, Sandeep Gill, and Manvesh Sihag. J Food Sci Technol. 2014 Sep; 51(9): 1633–1653.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533/

Granola

 
1. Pathare, P.B. Optimisation of granola breakfast cereal manufacturing process by wet granulation and pneumatic conveying. PhD Thesis, University College Cork; 2010. 
2. Patonai, G. Európa reggelije. Élelmezés.2011;09, 37.
3. United States Department of Agriculture. Cereals ready-to-eat, granola, homemade. National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release [Internet]. 2018 [updated 2018 Jun; cited 2018 Jun 22]. Available from: https://bit.ly/2osGPSa
4. Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. NRV és UL értékek. 2016.
5. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Zsírsavak. Táplálkozás Akadémia hírlevél; 2016;9(9).
6. Tesco Bevásárlás. Granola [Internet]. 2018 [cited 2018 Jun 22]. Available from:  https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/search?query=granola
7. National Institutes of Health. Oats. NIH Medline Plus. [Internet]. 2017 [updated 2017 Sep 13; cited 2018 Jun 21]. Available from: https://medlineplus.gov/druginfo/natural/814.html
8. Pillsbury.7 Surprising Desserts That Start with Granola. [Internet]. 2018 [cited 2018 Jun 21]. Available from: https://www.pillsbury.com/everyday-eats/desserts/7-surprising-desserts-that-start-with-granola
9. Ehler, E.T. Granola origins and history. [Internet]. [cited 2018 Jun 21]. Available from:
 http://www.foodreference.com/html/artgranola.html
10. Greenbaum, H., Rubinstein, D. Who Made That Granola? The New York Times. 2012;3.

 

Vörös áfonya

1. National Institutes of Health. Cranberry. National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH ) [Internet]. 2016 [updated 2016 Nov 30; cited 2018 Jun 21]. Available from: https://nccih.nih.gov/health/cranberry
2. United States Department of Agriculture. Cranberries, raw. National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release [Internet]. 2018 [updated 2018 Apr; cited 2018 Jun 22]. Available from: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09078?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=25&sort=default&qlookup=cranberry&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=SR&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
3. Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. NRV és UL értékek. 2016. 
4. United States Department of Agriculture. Cranberries, dried, sweetened. National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release [Internet]. 2018 [updated 2018 Apr; cited 2018 Jun 22]. Available from: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09079?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=25&sort=default&qlookup=cranberry&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=SR&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
5. National Institutes of Health. Lutein. NIH Medline Plus. [Internet]. 2018 [updated 2018 Jan 19; cited 2018 Jun 21]. Available from: https://medlineplus.gov/druginfo/natural/754.html
6. United States Department of Agriculture. Cranberry juice, unsweetened. National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release [Internet]. 2018 [updated 2018 Apr; cited 2018 Jun 22]. Available from: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/43382?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=25&sort=default&qlookup=Cranberries&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=SR&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
7. Levinson, J..F. Culinary Corner: Celebrate the Holidays With Cranberries. Today's Dietitian.2015; 17(12): 66.
8. Wilson, T. , Kaspar K. Health effects of other types of fruit juice. In: Temple, N.,J., Wilson, T., Bray, G.,A. Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals. Svájc: Springer, 2017.
9. Majeed, M., Nagabhushanam, K., Arumugam, S, Natarajan, S., et. al. Cranberry seed fibre: a promising prebiotic fibre and its fermentation by the probiotic Bacillus coagulans. International Journal of Food Science and Technology. 2018(53): 1640–1647.
Kovács Ildikó: 10 dolog, amit az áfonyáról tudni kell, Új Diéta, 2007/2

 

 

Fogyassz rendszeresen teljes kiőrlésű gabonát!

  1. 1. Magyar Kormánytisztviselői Kar Információs Portál: A teljeskiőrlésű gabona, mint energiabomba http://mkk.org.hu/node/39
  2. 2. Varga Zsuzsa-Horváthné Mosonyi Magda: Élelmiszerismeret és technológia II. SE Eü. Főiskolai Kar, Budapest, 2004
  3. 3. HEALTHGRAIN EU Integrated Project 2005–2010. Exploiting bioactivity of European cereal grains for improved nutrition and health benefits. www.healthgrain.org
  4. 4. Jacobs D.R. Jr & Gallagher D.D. Whole grain intake and cardiovascular disease: a review. (2004) Current Atherosclerosis Reports 6, 415–423.
  5. 5. Liu S., Willett W.C., Manson J.E., Hu F.B., Rosner B. & Colditz G. Relation between changes in intakes of dietary fiber and grain products and changes in weight and development of obesity among middle-aged women. (2003) American Journal of Clinical Nutrition 78, 920–927.
  6. 6. Richardson D.P. Wholegrain health claims in Europe. (2003) Proceedings of the Nutrition Society 62, 161–169.
  7. 7. Venn B.J. & Mann J.I. Cereal grains, legumes and diabetes. (2004) European Journal of Clinical Nutrition 58, 1443–1461.

A búzakorparost élettani hatása

  1. 1. Leoni Maffei, H. V. (2014). Dietary Fiber and Wheat Bran in Childhood Constipation and Health. In Watson, R. R., Preedy, V. et al. (Eds.) Wheat and Rice in Disease Prevention and Health. Benefits, risks and mechanisms of whole grains in health promotion. Elsevier Inc. doi:10.1016/B978-0-12-401716-0.00018-0
  2. 2. Liu, L., Wang, S. et al. (2014). Fiber consumption and all-cause, cardiovascular, and cancer mortalities: A systematic review and meta-analysis of cohort studies. Molecular Nutrition and Food Research. doi: 10.1002/mnfr.201400449.
  3. 3. Sang, S., Zhu, Y. (2014). Bioactive Phytochemicals in Wheat Bran for Colon Cancer Prevention. In Watson, R. R., Preedy, V. et al. (Eds.) Wheat and Rice in Disease Prevention and Health. Benefits, risks and mechanisms of whole grains in health promotion. Elsevier Inc. doi:10.1016/B978-0-12-401716-0.00010-6
  4. 4. Costilla, V.C., Foxx-Orenstein, A.E. (2014). Constipation in adults: diagnosis and management. Current Treatment Options in Gastroenterology, 12 (3), 310-321.
  5. 5. Rodler, I. (szerk.). (2005). Új Tápanyagtáblázat. Medicina Könyvkiadó RT., Budapest.
  6. 6. EFSA sets European dietary reference values for nutrient intakes. (2010). Hozzáférhető: 2010-03-26, http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100326.htm
  7. 7. Barna, M. (2013). A rostdús táplálkozás előnyei. Hozzáférhető: 2013-10-29, http://www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/a-rostdus-taplalkozas-elonyei.html
  8. 8. Élelmi rostok – mi a szerepük az egészséges étrendben? (2005). Hozzáférhető: 2005, http://www.eufic.org/article/hu/taplalkozas/rost/artid/elelmi-rostok-szerepuk-egeszseges-etrendben/
  9. 9. Slavin, J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition, 21 (3), 411-418.
  10. 10. Perry, A.F:, Sandler, R.S., et al. (2013). Constipation and a Low-Fiber Diet Are Not Associated With Diverticulosis. Clinical Gastroenterology and Hepatology. 11 (12), 1622-1627.

Az ember emésztőrendszere

  1. 1. Dr. Ormai Sándor(szerk.) Élettan-kórélettan Semmelweis Kiadó Budapest, 1993
  2. 2. Dr.Barna Mária (szerk.) Táplálkozás Diéta Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 1996

Kiegyensúlyozott táplálkozás a mindennapokban

  1. 1. Healthy diet 2014.
    http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/
  2. 2. Field, A. E., Coakley, E. H., Must, A. et al: Inipact ofover weight on the risk of developing cornmon chronic diseases duringa 10-yearperiod. Arch. Intern. Med., 161:1581-1586, 2001
  3. 3. Koszonits, R. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Táplálkozási Akadémia Hírlevél VI. évfolyam 3. szám, 2013. március
  4. 4. Élelmiszer-Alapú Étrendi Irányelvek Európában
    http://www.eufic.org/article/hu/page/RARCHIVE/expid/Elelmiszer-Alapu-Etrendi-Iranyelvek-Europaban/
  5. 5. 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról
    http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=169011.268150
  6. 6. Rodler, I. (szerk.). (2005).Új Tápanyagtáblázat. Medicina Könyvkiadó RT., Budapest.

A hasmenés okairól és kezeléséről

  1. 1.Horváth Zoltánné: Akut gastritis, Gyakorlati Dietetika, szerk.: Veresné Bálint Márta Semmelweis Egyetem egészségügyi Főiskolai kar Budapest, 2004.
  2. 2.Erdélyi Alíz: A hasmenés étrendi kezelése Új Diéta 2001. 10. évf. 3-4. sz., p. 13.

A székrekedés okairól és kezeléséről

  1. 1. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia hírlevél, 2009. szeptember.
  2. 2. Gandell, D., Straus, SE., Bundookwala, M., Tsui, V., et al.: Treatment of constipation in older people. CMAJ May 14, 2013 185(8):663-670; published ahead of print January 28, 2013, doi:10.1503/cmaj.120819
  3. 3. Veresné Bálint Márta (szerk.) Gyakorlati Dietetika, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai kar Budapest, 2004.

A kellemetlen puffadásról

  1. 1. G.Herold: Belgyógyászat. B+V Lap-és könyvkiadó Kft., Budapest, 2001.
  2. 2. Krauser’s Food and Nutrition Therapy, International Edition
  3. 3. Gas (flatus) – Topic Overwiev URL: http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/gas-flatus-topic-overview (Letöltés ideje: 2015-01-29)

A zab szerepe táplálkozásunkban

  1. 1. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2006
  2. 2. Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to oat beta-glucan and lowering blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/20061, Efsa Journal 2010, URL: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1885.htm
  3. 3. Élelmi rostok - Mi a szerepük az étrendünkben? Food today – 2005/06 URL: http://www.eufic.org/article/hu/taplalkozas/rost/artid/elelmi-rostok-szerepuk-egeszseges-etrendben/

A stressz hatása emésztésünkre

  1. 1. Stress effects on the body URL: http://www.apa.org/helpcenter/stress-body.aspx
  2. 2. A stressz és az étkezési magatartás kapcsolata: Food Today, 09/2005 URL: http://www.eufic.org/article/hu/artid/stressz-etkezesi-magatartas-kapcsolata/
  3. 3. Stress management Society:Combating stress with a balanced Nutritional diet URL: http://www.stress.org.uk/files/combat-nutritional-stress.pdf

Étkezési tanácsok külföldi utazáshoz

  1. 1. Táplálkozási Akadémia Hírlevél, V. évf., 7.szám, 2012 július
  2. 2. Biztonságos étkezés távol az otthontól - Food Today, 05/2000 URL: http://www.eufic.org/article/hu/elelmiszerbiztonsag-es-minoseg/biztonsagos-elelmiszerkezeles/artid/bizonsagos-etkezes-tavol-otthontol/ (2015.06.24)

Az áfonya

  1. 1. Kovács Ildikó: 10 dolog, amit az áfonyáról tudni kell, Új Diéta, 2007/2
  2. 2. USDA National Nutrient Database for Standard Reference Release 27, URL: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2215?manu=&fgcd=
  3. 3. Hatékonyabb az áfonyalé mint a kivonat, URL: http://semmelweisfigyelo.hu/hu/alapkutatas/gyogyszeresztudomany/hir/676_hatekonyabb_az_afonyale_mint_a_kivonat
  4. 4. Horváth Eszter: Jótékony hatású gyógy-és fűszernövények a cukorbetegség kezelésében, Új Diéta, 2012/2
  5. 5. Tudomány a szuperételek mögött:valóban szuperek?, Food Today, 2012/11 URL: http://www.eufic.org/article/hu/artid/The-science-behind-superfoods/
  6. 6. Cristian Del Bo′, Patrizia Riso, Jonica Campolo, Peter Moller, Steffen Loft, Dorothy Klimis-Zacas, Ada Brambilla, Anna Rizzolo, Marisa Porrini: A single portion of blueberry (Vaccinium corymbosum L) improves protection against DNA damage but not vascular function in healthy male volunteers, Nutrition Research, February 04, 2013, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.nutres.2012.12.009

A sokoldalú kalcium

  1. 1. Schmidt Judit: Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban 1. rész. http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/136
  2. 2. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél I. évfolyam 1. szám, 2008. január http://www.mdosz.hu/pdf/ta_hirlevel_2008_01.pdf
  3. 3. Sajtos János: A kalcium-anyagcsere. http://ujdieta.hu/indexa777.html?content=47
  4. 4. Egészséges csontok az élethez. FOOD TODAY 10/2014 http://www.eufic.org/article/hu/page/FTARCHIVE/artid/Egeszseges_csontok_az_elethez/
  5. 5. Pécsi Tibor: Kalciumkalauz. Új DIÉTA, 5-6, 38-39, 2009.
  6. 6. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél III. évfolyam 10. szám, 2010. október. http://www.mdosz.hu/pdf/taplalkozasi_akademia_2010_10_kave.pdf
  7. 7. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 3. szám, 2006. március http://www.mdosz.hu/pdf/2006_marcius.pdf
  8. 8. Schmidt Judit: A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő ételek. http://www.preventissimo.hu/tudastar/cikk/146

Legfontosabb gabonafélék és szerepük táplálkozásunkban

  1. 1. Kiss-Tóth Bernadett: Gabonafélék és burgonya szerepe és beépítése az egészséges étrendbe. http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/268
  2. 2.Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia Hírlevél. Álgabonák. 7. évfolyam, 4. szám, 2014. május http://www.mdosz.hu/pdf/taplalkozasi_akademia_2014_05_algabonak.pdf
  3. 3. Teljes kiőrlésű gabonák. http://www.eufic.org/article/hu/taplalkozas/rost/rid/Teljes_kiorlesu_gabonak/
  4. 4. Food Insight: Whole Grains Fact Sheet. 2014.11.07. http://www.foodinsight.org/Whole_Grains_Fact_Sheet#sthash.46JjtVUU.dpbs
  5. 5. Anastasia Maczko: A Whole New Reason to Eat Whole Grains. Jan 21 2015.01.25. http://www.foodinsight.org/blogs/whole-new-reason-eat-whole-grains#sthash.fMLxLASH.dpbs
  6. 6. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, A cöliákiáról és a gluténmentes étrendről. 7. évfolyam, 11. Szám – 2014. december. http://www.mdosz.hu/pdf/ta_2014_12_coliakia.pdf
  7. 7. Schmidt Judit: A cukorbetegség kockázatát befolyásoló táplálékaink. http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/145
  8. 8. Szűcs Zsuzsanna: A gabonafélékről. Új DIÉTA, 2002/4, 22. http://www.ujdieta.hu/index2c34.html?content=160
  9. 9. Bíró Andrea: A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai. http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/334
  10. 10. Schmidt Judit: 10 dolog, amit a tönkölybúzáról tudni kell. Új DIÉTA, 2007/3-4, 51.

Karácsonykor is könnyedén

  1. 1. Bencsik Klára, Fehér Ferencné, Horváth Gabriella, Mák Erzsébet, Varga Zsuzsa: Mit? Mivel? Hogyan? Sindbad Kiadó, Budapest, 2003
  2. 2. Bencsikné Mohari Veronika: Karácsony, Táplálkozási Akadémia Hírlevél, V. évf., 12. szám
  3. 3. OÉTI: Ünnepi fő fogás: az egészség URL: http://www.oeti.hu/download/karacsonyi_tippek.pdf

Zöldségek és gyümölcsök télen

  1. 1. Varga Zsuzsa, Horváthné Mosonyi Magda: Élelmiszerismeret és technológia II., Budapest: Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar; 2004.
  2. 2. Georgiev VG, Weber J, Kneschke EM, Denev PN, Bley T, Pavlov AI:Antioxidant activity and phenolic content of betalain extracts from intact plants and hairy root cultures of the red beetroot Beta vulgaris cv. Detroit dark red, Plant Foods Hum Nutr., 2010 Jun;65(2):105-11.
  3. 3. Pécsi Tibor: A csípős paprika haszna, Új Diéta, 2013; 22 (2-3); 9

A málna

  1. 1. Máriáss Márta: Málna: meglepetések a piros bogyóról
    URL: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/malna_meglepetesek_a_piros_bogyorol/20070716122627
  2. 2. Soltész Miklós szerk.: Integrált gyümölcstermesztés, Mezőgazda Kiadó, Budapest,1997. http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/integralt/ch19.html
  3. 3. Papp János szerk.: A gyümölcsök termesztése 2, Mezőgazda Kiadó, Budapest. http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_A_gyumolcsok_termesztese_2/ch14.html
  4. 4. Balogh Emőke: Antioxidáns kapacitás meghatározása és ennek kialakításában szerepet játszó vegyületek vizsgálata bogyós gyümölcsök esetében, Doktori értekezés, BCE-Alkalmazott Kémia Tanszék, Budapest, 2010.
  5. 5. United StatesDepartment of AgricultureAgricultural Research Service -National NutrientDatabasefor Standard ReferenceRelease 28:Basic Report: 09302, Raspberries, raw
    URL: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2374?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=raspberry
  6. 6. Anna Kostecka Gugala et al.: Antioxidant properties of fruits of raspberry and blackberry grown in central Europe, Open Chem., 2015; 13: 1313–1325
  7. 7. Dietary Supplements for Weight Loss – Fact sheet for health professionals URL: https://ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/#raspberry
  8. 8. Raspberries- a better source of antioxidants
    URL: http://www.eufic.org/page/hu/show/latest-science-news/fftid/raspberries-antioxidants/

A vörös áfonya

  1. 1. Bartha Dénes szerk.: Magyarország ritka fa-és cserjefajai, Tilia, Vol. VII., Sopron, 1999.
  2. 2. Paula N. Brown, Christina E. Turi, Paul R. Shipley, Susan: Comparisons of Large (Vaccinium macrocarpon Ait.) and Small (Vaccinium oxycoccos L., Vaccinium vitis-idaea L.) Cranberry in British Columbia by Phytochemical Determination, Antioxidant Potential, and Metabolomic Profiling with Chemometric Analysis, DOI http://dx.doi.org/
    10.1055/s-0031-1298239
  3. 3. Barta Dénes: Magyarország fa-és cserjefajai, Mezőgazda Kiadó, 
    URL: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Magyarorszag_fa_es_cserjefajai/ch02s131.html
  4. 4. Magyar néprajz: Vadnövények gyűjtése, Akadémiai Kiadó, Budapest, 2001 
    URL: http://mek.niif.hu/02100/02152/html/02/4.html
  5. 5. Lingonberry, raw 
    URL: http://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=769&2
  6. 6. A sejtnedv alkotói in Növénytan 
    URL: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/novenytan-novenytan/ch17s10.html
  7. 7. Boris Gyöngyvér: Gyógynövények használata a Székelyföldi Lövetén szakdolgozat, PTE TTK Növényrendszertani és Geobotanikai Tanszék, Pécs, 2010.

A licsi

  1. 1. Sunil Pareek: Nutritional and biochemical composition of Lychee (Lychee chinensis Sonn.) cultivars. In:Monic Simmonds, Victor Preedy editors, Nutritional Composition of Fruit Cultivars, 1st Edition, Academic Press; p. 395-418.
  2. 2. Schmidt Judit: Egzotikus gyümölcsök. Új Diéta, 2008;5 
    Elérhető: http://www.ujdieta.hu/indexb8d4.html?content=783
  3. 3. Koszonits Rita: Belépés az egzotikus gyümölcsök birodalmába. Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 2014;1(7)
  4. 4. Terebess gyümölcskalauz:Licsi. 
    Elérhető: http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/licsi.html
  5. 5. Morton, J. Lychee. In: Fruits of warm climates. Julia F. Morton, Miami, FL.1987. p. 249–259.
  6. 6. Estela de Rezende Queiroz, Celeste Maria Patto de Abreu, Kelly da Silva Oliveira, Vinicius de Oliveira Ramos, Rodrigo Martins Fráguas: Bioactive phytochemicals and antioxidant activity in fresh and dried lychee fractions. Rev. Ciênc. Agron. vol.46 no.1. doi: http://dx.doi.org/10.1590/S1806-66902015000100019 

A földieper

  1. 1. Soltész Miklós. Integrált gyümölcstermesztés. Budapest: Mezőgazda Kiadó; 2001.
  2. 2. K. Waldron (ed.). Total food- Sustainability of the Agri-Food Chain. 2009. doi:10.1039/9781849730785
  3. 3. Gyuricza Ákos. Főzzünk idényszerűen. Élelmezés, 2014, jún.
  4. 4. Kovács Szilvia. A bogyósgyümölcsűek fajtainnovációjának helyzete, fajtahasználatának jellemzői I. (szamóca, málna, szeder). In: Gyümölcsfajta értékelés. Budapesti Corvinus Egyetem- Kertészettudományi Kar
  5. 5. Szamóca kontra eper. Élelmezés, 2012, jún.
  6. 6. Nagy Gábor Zsolt. A szamóca, mint gyógynövény. Szakdolgozat. Budapest: Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Kar, Biológiai Intézet, 2010.
    Pál József, Újvári Edit. Szimbólumtár - Jelképek, motívumok, témák az egyetemes és a magyar kultúrából. Balassi kiadó; 2001.
    Elérhető: http://www.balassikiado.hu/BB/netre/Net_szimbolum/szimbolumszotar.htm
  7. 7. Rácz János. Növénynevek enciklopédiája. Budapest:Tinta Könyvkiadó; 2010.

Az ananász

  1. 1. Papp János szerk. A gyümölcsök termesztése. Budapest: Mezőgazda Kiadó; 2004.
  2. 2. Velich István, V. Nagy Enikő. Egzotikus gyümölcsök csodálatos világa. Budapest: Mezőgazda Kiadó; 2007.
  3. 3. Kate Whiteman, Maggie Mayhew. Gyümölcs enciklopédia. Budapest: Glória Kiadó; 2000.
  4. 4. Növénytan URL: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/novenytan-novenytan/ch22s71.html
  5. 5. Koszonits Rita. Belépés az egzotikus gyümölcsök birodalmába. Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 7. évf., 1 szám.
  6. 6. Schmidt Judit.10 dolog, amit az ananászról tudni kell. Új Diéta, 2006/2.

A citrom

  1. 1. Velich István, V. Nagy Enikő. Egzotikus gyümölcsök csodálatos világa. Budapest: Mezőgazda Kiadó; 2007.
  2. 2. Marie-Noëlle Pichard. A citrom titkai. Budapest: Sziget könyvkiadó; 2014.
  3. 3. Kate Whiteman, Maggie Mayhew. Gyümölcs enciklopédia. Budapest: Glória Kiadó; 2000.
  4. 4. Peter Klock. Citruskert teraszon és balkonon. Gazda Kiadó; 2001.
  5. 5. Rodler Imre szerk. Tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt; 2006.
  6. 6. Koszonits Rita. 10 dolog, amit a citrusfélékről tudni kell. Új Diéta, 2012, 21 (2).

A sárgabarack

  1. 1. Abaúj-Gönc Szövetkezet: Gönci kajszibarack termékleírás. 2008 november
  2. 2. Háger-Veress Ádám. A napcsókolta kajszibarack aromája. Alkoholmentes italok; 2005 (1)
  3. 3. Koháry Erzsébet szerk. Gyümölcstermő növények a Kárpát-medencében. Budapest: Timp Kft.; 2004.
  4. 4. Rodler Imre. (szerk.) Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina; 2005
  5. 5. Y.H. Hui.Handbook of fruits and fruit processing. Blackwell Publishing; 2006. p.671

A meggy

  1. 1. Szabó Tibor. Az északkelet-magyarországi meggy tájfajta szelekció eredményei és gazdasági jelentősége (Doktori (PhD) értekezés). Budapest: Budapesti Corvinus Egyetem; 2007.
  2. 2. Soltész Miklós. Integrált gyümölcstermesztés. Budapest: Mezőgazda Kiadó; 2001.
  3. 3. Koháry Erzsébet. (szerk.) Gyümölcstermő növények a Kárpát-medencében. Budapest: Timp Kft.; 2004.
  4. 4. Y.H. Hui. Handbook of fruits and fruit processing. Blackwell Publishing; 2006. p.669-670.
  5. 5. Koszonits Rita.10 dolog, amit a meggyről tudni kell. Új Diéta, 2012; 3-4 (21), 38
  6. 6. Homoki Judit Rita, Nemes Andrea, Remenyik Judit. A meggy mint funkcionális élelmiszer. Agrártudományi Közlemények, 2014; 55.

Az őszibarack

  1. 1. Koszonits Rita. 10 dolog, amit az őszibarackról tudni kell. Új Diéta, 2014; 2-3 (13), 37

A körte

  1. 1. Koháry Erzsébet. (szerk.) Gyümölcstermő növények a Kárpát-medencében. Budapest: Timp Kft.; 2004.
  2. 2. Koszonits Rita. 10 dolog, amit a körtéről tudni kell. Új Diéta, 2014; 4 (23), 31
  3. 3. Kate Whiteman, Maggie Mayhew. Gyümölcs enciklopédia. Budapest: Glória Kiadó; 2000.

A füge

  1. 1. Utassy Luca. Fügetermesztés Magyarországon. Budapest:Corvinus Egyetem; 2011
  2. 2. Velich István, V. Nagy Enikő. Egzotikus gyümölcsök csodálatos világa. Budapest: Mezőgazda Kiadó; 2007.
  3. 3. Venczel Anita.10 dolog, amit a fügéről tudni kell. Új Diéta, 2011; 2 (20), 13
  4. 4. Mawa S. Husain K. Jantan I. Ficus carica L. (Moraceae): Phytochemistry, Traditional Uses and Biological Activities. Hindawi Publishing Corporation Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013; doi: http://dx.doi.org/10.1155/2013/974256
  5. 5. Barolo M. I. et al. Ficus carica L. (Moraceae): An ancient source of food and health. Food Chemistry. 2014; 164, 119-127.
  6. 6. Kate Whiteman, Maggie Mayhew. Gyümölcs enciklopédia. Budapest: Glória Kiadó; 2000.

 

A piros alma

  1. 1. Digitális tankönyvtár.A rózsavirágúak rendje-Rosales. Növénytan.[Internet].[cited 2017 Mar 17]. Available from: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/novenytan-novenytan/ch22s25.html
  2. 2. Finta K. Almagyümölcsösök rovarmegporzása. [Doktori (PhD) értekezés]: Nyugat-Magyarországi Egyetem; 2004.
  3. 3. Tóth M. Almanemesitési irányzatok és célok a világon. Hazai termesztésre javasolható új fajták.Gyümölcsfajta-értékelés. Budapest. Budapesti Corvinus Egyetem. 2011. pp. 1-11.
  4. 4. Magyar Néprajzi Lexikon. Alma (lat. Malus) I. kötet [Internet]. [ cited 2017 Mar 17]. Available from: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-204.html
  5. 5. Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal. Szilva. 2016.  Nemzeti Fajtajegyzék pp. 17-9.
  6. 6.  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Új almafajta jelölteket mutatott be a NÉBIH [Internet]. 2017 [updated 2017 Jan 23; cited 2017 Mar 17]. Available from: http://portal.nebih.gov.hu/-/uj-almafajta-jelolteket-mutatott-be-a-nebih
  7. 7. United States Department of Agriculture. Apples, raw, with skin . National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 [Internet]. 2016 [updated 2016 May; cited 2017 Mar 17]. Available from: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2122?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=&sort=&qlookup=&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
  8. 8. Bíró Gy. Tápanyagtáblázat.Budapest: Medicina; 1999.
  9. 9. Veresné, B. Márta. Az egységes diétás rendszer. Gyakorlati dietetika. Budapest: Semmelweis Egyetem. 2006; 54-55
  10. 10. 2. Ficzek G. Hazai alma- és meggyfajták humán egészségvédő és felhasználhatósági értékei gyümölcsanalizis alapján. [Doktori (PhD) értekezés]: Budapesti Corvinus Egyetem; 2012. 

A fekete ribizli

  1. 1.    Papp J. Ribiszke. Integrált gyümölcstermesztés. Budapest: Mezőgazda Kiadó.1997: pp.716-40.
  2. 2.    Kovács Sz. A bogyósgyümölcsűek fajtainnovációjának helyzete, fajtahasználatának jellemzői II. (ribiszke, köszméte, fekete bodza) .Gyümölcsfajta-értékelés. Budapest. Budapesti Corvinus Egyetem. 2011. pp. 152-4.
  3. 3.    Koszonits R. 10 dolog amit a ribiszkéről tudni kell. Új Diéta 2015;2-3:23
  4. 4.    Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal. Fekete ribiszke.  Nemzeti Fajtajegyzék. 2016: pp. 29..
  5. 5.    United States Department of Agriculture. Currants, european black, raw. National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 [Internet]. 2016 [updated 2016 May; cited 2017 Mar 17]. Available from: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2195?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=&sort=&qlookup=&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
  6. 6.    Ficzek G. Hazai alma- és meggyfajták humán egészségvédő és felhasználhatósági értékei gyümölcsanalizis alapján. [Doktori (PhD) értekezés]: Budapesti Corvinus Egyetem; 2012.
  7. 7.    United States Department of Agriculture. USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. 2013. 3.1:1.

A gránátalma

  1. 1.    National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH). Pomegranate [Internet]. 2016 [updated 2016 Sep; cited 2017 Mar 3]. Available from: https://nccih.nih.gov/health/pomegranate/at-a-glance
  2. 2.    Moraros, M. 10 dolog, amit a gránátalmáról tudni kell. Új Diéta 2010;2:4
  3. 3.     Collins C. Pomegranates: What are the health benefits? 2015 [updated 2015 Jul 30; cited 2017 Mar 3]. Available from: http://www.webmd.boots.com/healthy-eating/guide/pomegranates
  4. 4.    United States Department of Agriculture. Pomegranates, raw. National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 [Internet]. 2016 [updated 2016 May; cited 2017 Mar 3]. Available from: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2359?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=&sort=&qlookup=&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
  5. 5.    American Heart Association. Medication Interactions: Food, Supplements and Other Drugs [Internet]. 2014 [updated 2014 Oct 15; cited 2017 Mar 3]. Available from:  http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/MyHeartandStrokeNews/Medication-Interactions-Food-Supplements-and-Other-Drugs_UCM_437377_Article.jsp#.WLyw9NQrKXY

Az acai

  1. 1. National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH). Acai [Internet]. 2016 [updated 2016 Nov 29; cited 2017 Mar 3]. Available from: https://nccih.nih.gov/health/acai/ataglance.htm
  2. 2. Marcason W. What Is the Açaí Berry and Are There Health Benefits? Journal of the American Dietetic Association. 2009; 109(11): 1968. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jada.2009.09.017
  3. 3.  Brunschwig C,  Leba L.J., Saout M., Martial K., Bereau D., Robinson J.C. Chemical Composition and Antioxidant Activity of Euterpe oleracea Roots and Leaflets. Int. J. Mol. Sci. 2017, 18(1), 61; doi:10.3390/ijms18010061
  4. 4.  Torma PCMR,  Brasil AVS, Carvalho AV,  Jablonski A. et al. Hydroethanolic extracts from different genotypes of açaí (Euterpe oleracea) presented antioxidant potential and protected human neuron-like cells (SH-SY5Y). Food Chemistry. 2017; 222:94–104.
  5. 5. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2010. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2. Nutrient Data Laboratory.

Az aszalt szilva

  1. 1.    Hegedűs A. 10 dolog amit a szilváról tudni kell. Új Diéta 2011;5:19
  2. 2.    Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal. Szilva. 2016.  Nemzeti Fajtajegyzék pp. 23
  3. 3.    Mészáros T. Szilva puszilva. Élelmezés 2011; 10: 45 
  4. 4.    Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság. Tartósított termékek, 2-33 számú irányelv. 2002.  Magyar Élelmiszerkönyv 2-33/1/01: 12-13
  5. 5.    Magyar Néprajzi Lexikon. Aszalás. I. kötet [Internet]. [ cited 2017 Mar 3]. Available from: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-377.html
  6. 6.     Monspartné S.J. Gyümölcs-szárítmányok csomagolása [Internet]. 203 [updated 2003 May 19; cited 2017 Mar 3]. Available from: http://www.agraroldal.hu/aszalt.html
  7. 7.    Bíró Gy. Tápanyagtáblázat.Budapest: Medicina; 1999.
  8. 8.    United States Department of Agriculture. Plums, dried (prunes), uncooked. National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 [Internet]. 2016 [updated 2016 May; cited 2017 Mar 3]. Available from: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2364?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=50&sort=default&qlookup=plum%2C+dry&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
  9. 9.    Veresné, B. Márta. Az egységes diétás rendszer. Gyakorlati dietetika. Budapest: Semmelweis Egyetem. 2006; 54-55

A zab

  1. 1. Csajbók József (összeállította). Szántföldi növények termesztése és növényvédelme jegyzet. Debrecen; 2012
  2. 2. Sárvári Mihály. Egyéb gabonanövények termesztése Debreceni Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pannon Egyetem, 2011.
  3. 3. Rodler Imre. Tápanyagtáblázat. Medicina: Budapest; 2006.
  4. 4. Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to oat beta-glucan and lowering blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/20061, Efsa Journal 2010, Elérhető: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1885.htm
  5. 5. Pálfy Erzsébet. Coeliakia. Életforma vagy divatdiéta? Új Diéta, 2014; 4 (23)

A kókusz

  1. 1. Ács É. és mtsai. Botanika II. Budapest: Magyar Tankönyvkiadó Zrt, 2007.
  2. 2. DebMandal M, Mandal S. Coconut (Cocos nucifera L.:Arecaeae):In health promotion and disease prevention. Asian Pac. Journ. of Tropical Med. 2011. 241-247.
  3. 3. Usda Nutritional Database. Basic Report: 12104, Nuts, coconut meat, raw.
  4. 4. Schmidt J. Kókusz-és pálmazsír. Táplálkozási Akadémia Hírlevél. 2015; 8(10).
  5. 5. Burucs K. Amerikából jöttek. Az amerikából származó kultúrnövények.In:História 1992-056. Elérhető: http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/historia/92-056/ch07.html#id140728

A kivi

  1. 1. A gyümölcsök termesztése Mezőgazda Kiadó   letöltés: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_A_gyumolcsok_termesztese_2/ch19s05.html
  2. 2. Magyar Élelmiszerkönyv, Codex Alimentarius Hungaricus 1-4-410/90 számú előírás Kiwi minősége

  3. 3. Magyar Nagylexikon. Budapest, Magyar Nagylexikon Kiadó, 2000. XI. kötet
  4. 4. Atli Arnarson: Kiwifruit 101: Nutrition Facts and Health Benefits letöltés: https://authoritynutrition.com/foods/kiwifruit/
  5. 5. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2253?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=kiwifruit
  6. 6. Chinese gooseberry becomes kiwifruit 15 June 1959 letöltés:  https://nzhistory.govt.nz/the-chinese-gooseberry-becomes-the-kiwifruit

A maracuja

  1. 1. Sherma Zibadi, Ronald R. Watson: Passion Fruit (Passiflora edulis) letöltés: https://link.springer.com/article/10.2165/01197065-200401030-00005
  2. 2. Passiógyümölcs https://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/golgota.html
  3. 3. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Dietetikai Kisokos 5., 2013.
  4. 4. Helen West: Passion Fruit 101 – What You Need to Know letöltés: https://authoritynutrition.com/passion-fruit/
  5. 5. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2308

Emésztési zavarok: Mi lehet az oka? Hogyan kezeljük? 

  1. TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA- Laktózintolerancia  8. évfolyam, 4. szám – 2015. április
  2. TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA- Fruktóz emésztési zavar 10. évfolyam, 5. szám – 2017. május
  3. https://www.everydayhealth.com/gerd/guide/
  4. Dietetika a háziorvosi gyakorlatban Szerkesztette: Prof. dr. Figler Mária-Kubányi Jolán,Msc
  5. Szűcs Zsuzsanna: OKOSTÁNYÉR® - új táplálkozási ajánlás a hazai felnőtt lakosság számára, Új Diéta 2016/2-3sz

Természetes, de elkerülhető kellemetlenség: Előzzük meg a puffadást!

  1. 1. Rigó A. Pszichoszomatika előadás jegyzet 2008.
  2. 2. G.Herold: Belgyógyászat. B+V Lap-és könyvkiadó Kft., Budapest, 2001.
  3. 3. Krauser’s Food and Nutrition Therapy, 12. International Edition
  4. 4. Hogyan okozhat a stresszes életmód haspuffadást. (Frissítve:2017.05.18) Elérhető: http://www.webbeteg.hu/cikkek/haspuffadas/19125/hogyan-okozhat-a-stresszes-eletmod-haspuffadast (Letöltve: 2017.08.11)
  5. 5. Pálvölgyi R. A hasfájásnak lelki okai is lehetnek. (Frissítve:2017.01.11) Elérhető: http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/17566/a-hasfajas-lelki-okai (Letöltve: 2017.08.11)
  6. 6. Újszászi L.Hasfájás, puffadás – irritábilis bél szindróma?, Springmed, Budapest,2004.
  7. 7. Taller A. Irritábilis bél szindróma: diagnózis és kezelés. (Frissítve:2013.05.27) Elérhető:http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/irritabilis_bel_szindroma__diagnozis_es_kezeles (Letöltve: 2017.08.11)
  8. 8. Irritable bowel syndrome:What helps – and what doesn’t. (Frissítve:2016.10.20) Elérhető: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072599/ (Letöltve: 2017.08.11)

A hasmenés okai és kíméletes kezelése

  1. Horváth Zoltánné: Akut gastritis, Gyakorlati Dietetika, szerk.: Veresné Bálint Márta Semmelweis Egyetem egészségügyi Főiskolai kar Budapest, 2004
  2. Erdélyi Alíz . A hasmenés étrendi kezelése   Új Diéta 2001. 10. évf. 3-4. sz., p. 13.
  3. Túry F., Szabó P.: A táplálkozási magatartás zavarai: az anorexia nervosa és a bulimia nervosa. Medicina, Budapest, 2000.
  4. http://otszonline.hu/cikk/ne_szedjunk_hasmenesre_antibiotikumot
  5. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja  Az utazók hasmenése megelőzésére és kezelésére  Készítette: Az Infektológiai Szakmai kollégium és  a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium

Természetes, de elkerülhető kellemetlenség: Előzzük meg a puffadást!

  1. 1.Rigó A. Pszichoszomatika előadás jegyzet 2008.
  2. 2. G.Herold: Belgyógyászat. B+V Lap-és könyvkiadó Kft., Budapest, 2001.
  3. 3. Krauser’s Food and Nutrition Therapy, 12. International Edition
  4. 4. Hogyan okozhat a stresszes életmód haspuffadást. (Frissítve:2017.05.18) Elérhető: http://www.webbeteg.hu/cikkek/haspuffadas/19125/hogyan-okozhat-a-stresszes-eletmod-haspuffadast (Letöltve: 2017.08.11)
  5. 5. Pálvölgyi R. A hasfájásnak lelki okai is lehetnek. (Frissítve:2017.01.11) Elérhető: http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/17566/a-hasfajas-lelki-okai (Letöltve: 2017.08.11)
  6. 6.Újszászi L.Hasfájás, puffadás – irritábilis bél szindróma?, Springmed, Budapest,2004.
  7. 7. Taller A. Irritábilis bél szindróma: diagnózis és kezelés. (Frissítve:2013.05.27) Elérhető:http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/irritabilis_bel_szindroma__diagnozis_es_kezeles (Letöltve: 2017.08.11)
  8. 8.Irritable bowel syndrome:What helps – and what doesn’t. (Frissítve:2016.10.20) Elérhető: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072599/ (Letöltve: 2017.08.11)

Emésztésünk rejtélyei

  1. 1. Dr. Ormai Sándor (szerk.) Élettan-kórélettan Semmelweis Kiadó Budapest, 1993
  2. 2. Dr.Barna Mária (szerk.) Táplálkozás Diéta  Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 1996
  3. 3. Prof. Dr. Figler Mária (szerk.) A táplálkozástudomány alapjai
  4. 4. Atli Arnarson: Kiwifruit 101: Nutrition Facts and Health Benefits letöltés: https://authoritynutrition.com/foods/kiwifruit/https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2253?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=kiwifruit

A laktózmentes étrend

  1. 1. Pálfi., E. Laktózintolerancia. In Prof. Dr. Figler, M., Kubányi, J. Dietetika a háziorvosi gyakorlatban. Budapest: SpringMed, 2015.
  2. 2. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Laktózintolerancia. Táplálkozási Akadémia hírlevél; 2015.
  3. 3. Kukovics S. A tej szerepe a humán táplálkozásban. Budapest: Melánia. 2009.
  4. 4. Varga Zs. Fermentált tejkészítmények előállításának lehetőségei tejcukorérzékeny és galaktozémiás betegek számára [Doktori (PhD) értekezés]: Budapesti Corvinus Egyetem; 2007.
  5. 5. Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank. Táplálékallergének: Tejcukor [Internet]. 2017 [updated 2017 Mar 03; cited 2017 Sep 18]. Available from: http://taplalekallergia.hu/index.php?content=11
  6. 6. Bartha K. Tejcukor nélkül is édes az élet. [Internet]. 2015 [updated 2015 Aug 11; cited 2017 Sep 20]. Available from: http://jonekem.hu/tudastar/cikk/tejcukor-nelkul-is-edes-az-elet
  7. 7. Hamilton Health Sciences. Eating less lactose. Patient Education; 2012.
  8. 8. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. OKOSTÁNYÉR®- Új táplálkozási ajánlás a hazai felnőtt lakosság számára. 2016.
  9. 9. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Laktózérzékenység vagy tejallergia? [Internet]. 2016 [updated 2016 Mar; cited 2017 Sep 20]. Available from: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/07/Laktozerzekenyseg_201603.pdf.

Tudod, miért fontos a reggeli?

  1. 1. British Dietetic Association (BDA). Healthy Breakfast [Internet]. 2016. [ cited 2017 Okt 02]. Available from: https://www.bda.uk.com/foodfacts/breakfast.pdf

  2. 2. Lichthammer A.Tápláltsági állapot meghatározásának vizsgálómódszerei [Internet]. 2008. [updated 2008 Sep 22; cited 2017 Okt 02]. Available from: http://www.sotepedia.hu/_media/etk/targyak/gyakorlati_dietetika/taplaltsagi_allapot_meghatarozasanak_vizsgalomodszerei.pdf

  3. 3. 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról In Magyar Közlöny 61, 8915-8929

  4. 4. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.OKOSTÁNYÉR® – Új magyar táplálkozási ajánlás [Internet]. 2016. [cited 2017 Okt 02]. Available from: http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

  5. 5. Zaicz G. Etimológiai szótár. Budapest: Tinta; 2006

  6. 6. MTA Nyelvtudományi Intézet. Új magyar etimológiai szótár [Internet]. 2016. [updated 2016 Apr 26; cited 2017 Okt 02]. Available from: http://nszt.nytud.hu/etimologia.html

  7. 7. Tótfalusi I. Magyar etimológiai nagyszótár [Internet].[cited 2017 Okt 02]. Available from: http://www.szokincshalo.hu/szotar/?qbetu=r&qsearch=&qdetail=9450

A mangó története és jótékony hatásai

1.Lauricella M, Emanuele S, Calvaruso G, Giuliano M, D’Anneo A. Multifaceted Health Benefits of Mangifera indica L. (Mango): The Inestimable Value of Orchards Recently

Planted in Sicilian Rural Areas. Nutrients 2017, 9, 525; doi:10.3390/nu9050525

 

2. Keshawa Ediriweera M, Hemamala Tennekoon K, Ranganath Samarakoon S. A Review on Ethnopharmacological Applications, Pharmacological Activities, and Bioactive Compounds of Mangifera indica (Mango). Hindawi Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2017, Article ID 6949835, 24 p. DOI:https://doi.org/10.1155/2017/6949835

 

3.Papp J. (szerk.). A gyümölcsök termesztése. Mezőgazda Kiadó: Budapest; 2004. URL: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_A_gyumolcsok_termesztese_2/ch19s04.html

 

4.Mango (Mangifera Indica) is the National fruit of India. URL: https://www.culturalindia.net/national-symbols/national-fruit.html

 

5.Koszonits R. Belépés az egzotikus gyümölcsök birodalmába. Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 7. évf. 12. szám. 2014.

 

6.Rojas-Sandoval J, Acevedo-Rodriguez P. Mangifera indica datasheet. URL:https://www.cabi.org/isc/datasheet/34505 (Utolsó módosítás: 2018 január)

 

7. Okostányér®- Új magyar táplálkozási ajánlás. URL:http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

Dió  az istenek tápláló eledele

  • Koszonits R. 10 dolog, amit a dióról tudni kell. Új Diéta; 2014,25 (5).
  • Soltész M. Integrált gyümölcstermesztés. Mezőgazda Kiadó:Budapest; 1997.
  • Surányi D. Native nuts in Hungary:Walnut and Hazel. Hungarian Agricultural Research; 2015,2.
  • Orosz P. Könyv a dióról. (Elektronikus könyv) URL:http://www.dioskonyv.hu/
  • Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to walnuts and maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations (ID 1156, 1158) and improvement of endothelium-dependent vasodilation (ID 1155, 1157) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2011;9(4):2074.
  • OKOSTÁNYÉR®- új táplálkozási ajánlás. URL: URL:http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/
  • Davis C, Bryan J, Hodgson J, Murhy K. Definition of the Mediterranean Diet:A Literature Review. Nutrients, 2015;7, 9139–9153; doi:10.3390/nu7115459 

  • Read more at https://www.activia.hu/content/dio-az-istenek-taplalo-eledele#OoV1mx9KmmewVRsm.99