You are here!!


A tejerjesztés rövid története

A joghurt története

A tejerjesztés rövid története
I. e. 10000.

A közkeletű vélekedés szerint közép-ázsiai nomád állattennyésztők véletlenül készítették az első joghurtot, amikor kint hagyták a tejet a napon, és az joghurttá erjedt.  

 

I. e. 2000.

A joghurt a háziállatoktól származó tej tartósításának népszerű módja lett.

 

1070.

 A XI. századra a joghurt a török kultúra fontos részévé vált. Valószínűsíthető, hogy maga a „joghurt" szó is a törökből eredeztethető, a yoğurmak (megalszik) vagy a yoğun (vastag, sűrű) szóból.

 

1211.

Dzsingisz kán, a Mongol Birodalom alapítója és vezetője kumisszal, erjesztett lótejjel itatta harcosait, mert úgy hitte, hogy ettől bátrabbak lesznek.

 

1670.

 A török utazók magukkal vitték a joghurtot és más népcsoportokkal is megismertették, még az Újvilágba is eljutott.

 

1905.

Stamen Grigorov, bolgár tudós bebizonyította, hogy egy bizonyos bacilus a felelős a joghurt létrejöttéért. Grigorov hazájáról Lactobacillus bulgaricus-nak keresztelték el a törzset.

 

1919.

Isaac Carasso Barcelonában megalapította a Danone vállalatot. A párizsi Pasteur Intézettől kapott minőségi erjesztőanyagokat felhasználva, megkezdte az első ipari méretű joghurtgyártást.

 

1933.

Egy prágai cég védette le először a gyümölcsös joghurt elkészítésének a módját.

 

1950.

Gayelord Hauser egészségszakértő a joghurtot „csodaételnek" nyilvánította „Nézz ki fiatalnak, élj hosszan!" c. könyvében. A joghurt egyre népszerűbb lett, a termelés pedig ötszörösére nőtt 1950 és 1986 között.

 

Napjainkban

A Danone Nutricia Kutatóközpontban továbbra is végzünk fermentációval, joghurtkészítéssel kapcsolatos kutatásokat, vizsgálatokat: a joghurtkultúra kiválasztásától kezdve a késztermékig. Joghurtjainkat több, mint 900 millió ember fogyasztja világszerte, 140 országban.

 

Szintén érdekelhet