Trendek a konyhában

Trendek a konyhában

Elsők közt értesülnél a legújabb étrendekről, szuperfoodokról? Összeszedtük néhányat.

Flexitáriánus étrend
A kifejezés a vegetáriánus+flexibilis szavak összekapcsolásából jött létre. Ebben az étkezési formában igen hangsúlyos szerepet kapnak a növényi alapanyagok, ami mellett a hús-, hal-, tejtermék-, és tojás is rugalmasan beilleszthető.

Új szénhidrát-helyettesítők
A „free-from” termékek iránti kereslet összefügghet a növekvő ételintoleranciával élők számával, vagy azzal a ténnyel, hogy az átlagos fogyasztók a „mentes” élelmiszereket hibásan, egészségesebbnek gondolják. E trendnek köszönhetően vannak olyan chipsek, melyek alapját burgonya helyett hüvelyesek, barna rizs adják, vagy gluténmentes „tészták” hüvelyesek és zöldségfélék keverékéből.

Alkoholmentes italok
Trendi egészségesnek lenni, ciki az alkoholfogyasztás. Ennek hatására érdekes ízvilágú tonikok, alkoholmentes, gyógynövényes italok kerülnek piacra. Otthon pedig gyümölcslevek és üdítőitalok keverékéből készült mocktail (mock=utánzat+cocktail) színesítheti a folyadékbevitelt, amit csak mértékkel fogyassz.

Probiotikumok
A probiotikumok szerepe egyre inkább előtérbe kerül a bélrendszer és az agy közötti kapcsolatot vizsgáló kutatások eredményei kapcsán. Lassan nemcsak joghurtokban, de akár csokoládékban, más kényelmi termékekben is találkozhatunk a későbbiekben probiotikumokkal funkcionális összetevőként.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Tetszett, amit olvastál? Tegyél próbát egy másik izgalmas olvasmánnyal is!