A sokoldalú kalcium

A sokoldalú kalcium

A kalcium (Ca) szinte minden létfontosságú működésünkben szerepet játszik. Ha fiatalon, a csontfejlődés időszakában sikerült megfelelő mennyiségű kalciumot elfogyasztani, kellő testmozgást végezni, és étrendünkre, fizikai aktivitásunkra később is odafigyelünk, akkor az időskori természetes csontlebontás kisebb eséllyel okoz fájdalmat, csontritkulást.

Az egészséges fogak fejlődésére már a születés előtti anyai étrend hatással van, különösen annak Ca-, foszfor-, és D-vitamin-ellátottsága, de nemcsak ezért létfontosságú ásványi anyag a kalcium. Szerepe van pl. sejtfolyamatok szabályozásában, véralvadásban, a normál szívritmus fenntartásához, az emésztőenzimek működésében.

A kalciumot legkönnyebben, leghatékonyabban a tejből, tejtermékekből tudjuk pótolni, mivel a tejben található D-vitamin és tejcukor (laktóz), a savanyított tejtermékek tejsavtartalma elősegíti a Ca hasznosulását. A konzerv- és apróhalak szintén jelentős kalciumforrások, de a hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonatermékek, olajos magvak, aszalt gyümölcsök, némely mélyzöld színű zöldség (pl. brokkoli, fodros kel), a csap- és ásványvíz is tartalmaz kalciumot, melyek felszívódását, csontokba történő beépülését gátolja a túlzott fehérje-, zsír-, foszfor-, nátrium- és koffeinfelvétel, az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a mozgásszegény életmód.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos SzövetségeTetszett, amit olvastál? Tegyél próbát egy másik izgalmas olvasmánnyal is!